MENU

SHARDA JAINANDUNSING

Acupunctuur en fysiotherapie

Da Costastraat 16

1053 ZB Amsterdam

0641494109

Eén met de natuur

Acupunctuur is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunst die een holistische benadering heeft. De mens wordt als een deel van de natuur gezien en leeft in het ritme van de seizoenen, waarbij vijf elementen worden gevolgd: Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout. De elementen zijn namelijk verbonden met de seizoenen; Vuur hoort bij de zomer. Aarde bij de nazomer. Metaal bij de herfst. Water bij de winter en Hout bij de lente. Uitgangspunt van deze elementenleer is dat alles voortdurend in beweging is en steeds opgaat in het volgende. Ritme van de dag, ritme van de seizoenen. Ook de mens is voortdurend in beweging en heeft zijn eigen ritme. Het innerlijke ritme, beweging, kan door diverse oorzaken verstoord worden en wanneer iemand niet meer in staat is om zelf weer de balans te herstellen, kunnen er klachten optreden. Dan is hulp van buitenaf nodig.

Bij de acupunctuur wordt, onder andere door met naaldtechnieken op speciale punten in het lichaam te werken, een impuls gegeven om de mens van binnenuit te activeren tot herstel of het vinden van een nieuw evenwicht. Door het menselijk lichaam stroomt energie (chi) door een complex systeem van kanalen (ook wel de meridianen - denkbeeldige energielijnen - genoemd) die in verbinding staan met de organen, het bewegingsapparaat, het zenuw- en hormoonstelsel en circulatiesysteem.

De energie die we ‘hebben’ komt uit verschillende bronnen:

Hoe ziet de behandeling eruit?

In het eerste consult bespreek ik samen met u de klachten. Op basis van de informatie stel ik een behandelplan voor. Na het stellen van de energetische diagnose door het bekijken van de tong en het voelen van de polsslag plaats ik een aantal naalden op de acupunctuurpunten. U voelt hierbij een lichte prik en een sensatie die ervaren kan worden als een elektrisch schokje, een tintelend/zwaar gevoel. Dit is het 'chi'-gevoel. Deze sensatie trekt heel snel weg. Na twintig à dertig minuten worden de naalden eruit gehaald. Het aantal behandelingen is afhankelijk van de klacht. Chronische aandoeningen behandel ik doorgaans één keer in de drie of vier weken, acute klachten eens in één of twee weken. Na drie à vier behandelingen evalueren we het resultaat tot dan toe.